NEAK finanszírozott betegszállítás

Cégeink elsősorban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott betegszállítást végeznek. A betegszállítás rendelhetőségének feltételeit a vonatkozó rendeletek határozzák meg. A betegszállítást az orvos vagy az általa kijelölt egészségügyi dolgozó rendelheti meg az országosan egységes, Országos Mentőszolgálat által üzemeltetett 1820-as hívószámon.

Alapfogalmak:

Betegszállítás: a beteg személy egészségügyi szolgáltatóhoz, illetve az egészségügyi szolgáltatótól otthonába történő szállítása.

A beteg otthona: ahol a beteg életvitelszerűen tartózkodik, továbbá amennyiben az egészségügyi szolgáltatótól történő elbocsátásakor a kezelőorvos szakvéleménye szerint a beteg otthonában történő gondozása vagy felügyelete szükséges, a gondozást, illetve felügyeletet vállaló személy lakóhelye, illetve az ezt végző intézmény.

A betegszállítás a végrehajtás módja szerint lehet egyedi, vagy más betegekkel együttes szállítás. Megvalósulhat ülőbeteg-szállító, fekvőbeteg-szállító kocsival, valamint betegszállító szervezetek által működtetett mentőkocsival.

A betegszállítás a sürgősség igénye szerint lehet 6 órán belüli vagy 24 órán belüli, meghatározott időpontra kért, illetve tervezett időpontokban történő ismétlődő betegszállítás. A kíséret igénye szerint lehet betegkísérő közreműködését igénylő, illetve kíséretet nem igénylő szállítás.